Heb je de woning van je dromen gevonden en sta je te popelen om de verkoopovereenkomst te ondertekenen? Dan wil je zo snel mogelijk een compleet zicht krijgen op het financiële plaatje. Naast het bedrag dat je aan de verkoper betaalt, komen er namelijk nog een aantal extra kosten bij. Wij zetten ze op een rijtje.
Klein of groot beschrijf?
De registratierechten nemen een flinke hap uit je budget. Het bedrag hangt af van het type ‘beschrijf’. Voor klein beschrijf betaal je in Vlaanderen vijf procent op de aankoopprijs, terwijl groot beschrijf goed is voor tien procent. In Brussel moet je rekening houden met 12,5 procent. Of je nieuwe woning onder klein of groot beschrijf valt, hangt af van een aantal factoren zoals de grootte en de ligging. Het kadastrale inkomen biedt hierover uitsluitsel.
Notariskosten
Voor elke woning die in België wordt verkocht, moet je notaris een akte opmaken. Zolang de akte niet is verleden en ondertekend door beide partijen, is de verkoop niet wettelijk geldig. Voor het opstellen van de akte, betaal je notariskosten: een percentage op het verkoopbedrag. Hoeveel de kosten precies bedragen, hangt af van de verkooprijs. Vraag vooraf het precieze bedrag aan je notaris.
Leningkosten
De kans is groot dat je een hypothecaire lening afsluit wanneer je een huis of appartement koopt. Een lening moet geregistreerd worden en dat kost geld. Ook hier hang het precieze bedrag af van de verkoopprijs. Je bank kan je hierover meer informatie geven.
Tip: Voldoet je nieuwe woning niet volledig aan je wensen en wil je een aantal zaken veranderen? Dan moet je ook rekening houden met renovatiekosten. Vraag offertes aan, zodat je een volledige inschatting kunt maken en niet voor onaangename verrassingen komt te staan.