60% van de Belgische jongeren vindt het belangrijk om een eigen woning te hebben. Zelfs in tijden van crisis is het verlangen naar een eigen woning groot. Bijna de helft van de late twintigers heeft al een eigen woning, ondanks de risico’s en de aanzienlijke kosten. Dat blijkt uit een onderzoek van ILIV (het kenniscentrum over het belang van thuis).
Impact van vastgoed op leven van jongeren
ILIV voerde een online onderzoek uit bij 500 jonge Belgen (tussen 18 en 30). De resultaten bieden een goed inzicht in de problemen waar jongeren tegenaan kijken. Zo is 66% ervan overtuigd dat de stijgende vastgoedprijzen een impact zullen hebben op hun leven. 57% is dan weer van mening dat de steeds schaarser wordende woonruimte hun leven zal beïnvloeden.
Huis kopen allesbehalve evident
De financiële crisis die nog nazindert, de hoge jeugdwerkloosheid, de woonbonus, … Er zijn genoeg factoren die het vertrouwen van jongeren geen goed doen. Als je jong bent, is het niet gemakkelijk om een eigen woning te financieren. Bovendien zien jongeren het niet zitten om kleiner te gaan wonen. Huizen kopen is dus allesbehalve evident voor twintigers.
Jongeren hebben baksteen in de maag
Ondanks de moeilijke economische situatie en de hoge vastgoedprijzen blijven jongeren toch huizen kopen. Ze vinden het, net zoals de gemiddelde Belg, belangrijk om een eigendom te hebben. Veel jongeren zetten dat ook de stap naar een eigen huis.
- 2% van de 18 tot 22-jarigen is eigenaar van een woning.
- 20% van de 23 tot 26-jaringen bezit een eigendom.
- 45% van de 27 tot 30-jarigen heeft een eigen woning.
Huizen kopen veel duurder dan vroeger
Verder is het opmerkelijk dat maar liefst 39% van de jonge huiseigenaars financiële steun krijgt van de ouders. Bovendien krijgt 9% maandelijks geld toegestopt om de huur te betalen. Tot slot betalen jonge Belgen ook veel meer voor hun woning dan oudere generaties. De cijfers spreken boekdelen:
- 39% van de twintigers betaalt maandelijks meer dan 1.000 euro per maand af.
- 26% van de dertigers betaalt meer dan 1.000 euro per maand af.
- 11% van de veertigers/vijftigers betaalt meer dan 1.000 euro per maand af.