Quantcast
Channel: Financieel en Juridisch – Homeproved
Viewing all articles
Browse latest Browse all 74

In een kangoeroewoning wonen met je ouders: do or don’t?

$
0
0

Samen met je (schoon)ouders een kangoeroewoning betrekken kan een win-winsituatie zijn: je kan op de grootouders rekenen voor de opvang van de kinderen, en zij kunnen op hun beurt ook van jouw hulp gebruik maken! Maar wat met dat beetje privacy dat je moet opgeven? En hoe zit het financieel? Wij zetten de voor- en nadelen even op een rijtje.

Kangoeroewoning & financiën

Letterlijk kangoeroewoning: kangoeroe in huisje

Waneer je met je (schoon)ouders onder één dak gaat wonen, hoef je je geen zorgen te maken over fiscale of financiële nadelen. Dan val je waarschijnlijk onder de wetgeving van ‘zorgwonen’, die samenwonen in een kangoeroewoning een pak eenvoudiger. maakt. De verschillende gezinnen in de eengezinswoning worden als apart erkend en dus ook zo behandeld. Lees: jij verliest geen uitkeringen of andere financiële voordelen. 

In tegendeel! Wanneer je een bestaande woning verbouwt naar een kangoeroewoning, geniet je zelfs van fiscale voordelen:

  • Zo verbouw je tegen een verlaagd btw-tarief van 6% in plaats van 21%!
  • Zolang je het volume van de woning niet verandert, hoef je bovendien geen stedenbouwkundige vergunning aan te vragen. Je hebt dan enkel een meldingsplicht. 
  • Is je bestaande woning te klein en ga je liever een kangoeroewoning kopen? Dan kun je de kosten delen. Zo hoef je niet alleen minder te betalen voor een groot huis, je zult ook veel minder lang moeten lenen!

Zorgwonen: wat zegt de wet?

Vanaf wanneer kun je van de voordelen van zorgwonen genieten? Je valt onder die wetgeving indien…

  • de ondergeschikte wooneenheid maximaal een derde van het totale bouwvolume van de woning beslaat.
  • de ondergeschikte wooneenheid ingericht is voor maximum 2 personen ouder dan 60 jaar of maximum 2 hulpbehoevenden. 
  • beide delen van dezelfde eigenaar zijn. 
  • de zorgwoning een fysiek geheel is van de hoofdwoning. Het mag dus geen aparte unit of vrijstaand gebouw zijn. 

Voldoe je niet aan bovenstaande eisen? Hou er dan rekening mee dat alle inwoners worden beschouwd als onderdeel van hetzelfde gezin. Concreet, worden alle inkomsten dan samengeteld. En dat heeft natuurlijk gevolgen voor de mutualiteit, de werkloosheidsuitkering, de studietoelagen… Je controleert dus best even wat dat voor jouw specifieke situatie zou betekenen.

Hulp en zorg voor elkaar

Het wordt vaak als nobel beschouwd wanneer je gaat kangoeroewonen met een hulpbehoevende. Maar wist je dat elke partij sociaal voordeel haalt uit dit soort van samenwonen? 

kindje en bejaarde houden elkaars hand vast

Als je ouder wordt, heb je bij sommige klusjes soms wat meer assistentie nodig. De jongere generatie is daarbij een goede hulp: boodschappen doen, kleine herstellingswerken uitvoeren, of gewoon een oogje in het zeil houden moest er iets gebeuren… Bovendien komt er dan ook regelmatig eens bezoek over de vloer: weg met die eenzaamheid

Maar niet alleen de oudere generatie haalt voordelen uit kangoeroewonen. Zo kunnen de grootouders hier en daar wat bijspringen in de opvang voor de kinderen en huisdieren. Én er is meer sociale controle. Niet alleen geldt hier het principe van ‘hoe meer zielen, hoe meer vreugde’, maar je houdt ook inbrekers op een veilige afstand.

Goede afspraken maken goede huisgenoten

groot huis, kangoeroewoning

Uiteraard is het zeer belangrijk om goede afspraken te maken als je in een kangoeroewoning gaat wonen. Bespreek op voorhand hoe beide partijen staan tegenover het regelen van vaste kosten (water, elektriciteit…), het opstellen van een taakverdeling… en natuurlijk het brengen van bezoekjes. Want jullie hebben beiden natuurlijk minder privacy dan wanneer je elk in een eigen, vrije woning zou wonen. Met een goede communicatie én duidelijke afspraken wordt het kangoeroewonen zeker een succes!

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 74